Kiinteistönvälitys etsii uudet yrittäjät myös toimiville tiloille

2 min lukuaika

Blogit

Joskus käy niin, että voimakkaastikin kehitetylle tilalle ei löydy jatkajaa tai toiminnasta joudutaan luopumaan vaikkapa sairauden, avioeron tai taloudellisten vaikeuksien johdosta.

Punainen tupa

Ratkaisu on usein se, että myydään pellot ja metsät erikseen, koska näin saadaan korkein hinta maaomaisuudelle. Ongelmaksi voi tämän jälkeen muodostua tilan talouskeskuksen kohtalo. Rakennuskanta saattaa olla huomattava ja sen ylläpito kallista ja hyödyntäminen jossain muussa käytössä voi olla vaikeaa.

Pahimmillaan on vuosien päästä ränsistyneet hallit pihassa ja rakennusten arvo kääntyy negatiiviseksi, koska kukaan ei halua valtavaa määrää huonokuntoisia neliöitä ja kuutioita rasitteekseen.

Tilan myynti kokonaisuutena

Vaihtoehtona voisi olla koko toimivan tilan myynti kokonaisuutena. Silloin toki pellot luultavasti menevät vähän halvemmalla, mutta vastaavasti talouskeskukselle saadaan parempi hinta, koska tuotantorakennuksille tulee arvo toimivan yritystoiminnan mukaan.

Monelle yrittäjälle on myös merkitystä sillä, että oma elämäntyö jatkaa elämäänsä uuden yrittäjän toimesta.

Tähän asti toimivien maatilayritysten kaupat vieraiden välillä ovat olleet varsin harvinaisia, mutta oletettavaa on, että ne tulevat lisääntymään. Merkittävä syy tähän on, että pienehköt tuotantorakennukset eivät ole muodostuneet ongelmaksi, ne on pystytty käytön loputtuakin pitämään kunnossa kohtuullisilla kuluilla ja töillä. Tulevaisuudessa ilman perheen sisäistä jatkajaa tulee olemaan yhä enemmän sellaisiakin tiloja, joilla rakennuskanta on todella iso.

Haasteet

Toimivan maatilan kaupassa on omat haasteensa. Usein ostajilla ei ole merkittävää omarahoitusta olemassa, jolloin vaikeuksia voi olla rahoituksen saamisessa ja yleensäkin toimivan taloudellisen yhtälön aikaansaannissa. Joskus ostaja voi olla jo ennestään samaa tuotantoa harjoittava lähistön maatila, jolloin taloudellista selkänojaa ja vakuuksia voi löytyä jo huomattavasti enemmän.


Olemme tuottaneet välityspalvelua nyt kaksi vuotta maanlaajuisesti. Kohteita on ollut yksittäisestä peltolohkosta toimiviin maitotiloihin, ja kaikkea tältä väliltä. Vahvuutemme ovat kiinteistö- ja maatilakaupan osaamisen lisäksi vahva elinkeinon tuntemus ja hyvät verkostot yrittäjien ja alan toimijoiden kanssa.